A harcművészet tanulható


Vikartóczky Gusztáv 7. dan shihan

A 70-s években Magyarországon csak a boksz, a birkózás és a judo volt jelen küzdősportok közül, így a közelben működő judo szakosztályban kezdtem el sportolni. 18 évesen a hivatásos katonai pályát választottam, ahol megismerkedtem a harcművészet katonai oldalával. Barátaimmal évekig gyakoroltam a katonai közelharc pusztakezes és fegyveres elemeit. 1983-ban, találkoztam először a ju jitsu irányzattal, és az óta ezt tekintem követendő irányzatomnak.

Tízévi tanulás, gyakorlás után olyan mestereket találtam a francia Roland Hernaez és Raymond Jugeau személyében, akik bebizonyították, hogy az addig misztikus ködbe burkolt keleti harcművészet megtanulható és tovább is adható. Húsz évig tanultam Vlado Schmidt mestertől is, és dolgoztam vele a nemzetközi oktatásokban.

Több mint 35 év telt el az óta, hogy ezt az utat járom. 1996 óta vezetem az általam alapított és irányított szervezet munkáját, mely az elmúlt években is komoly szakmai sikereket ért el, kivívta a hazai és nemzetközi szövetségek elismerését. Nagy megbecsülésnek érzem, hogy rendszeresen taníthatok itthon, és számos külföldi szemináriumon. Harcművészetemről, a technikai megoldásairól, vizsgarendszerünkről az elmúlt tíz évben hat könyvet írtam, és rendszeresen publikálok a szakmai sajtóban.

Az elmúlt idők alatt 50 fő vizsgázott mester fokozatra tanítványaim közül. Jelenleg is két helyszínen tanítok, de alapvetően a mesterek képzésével foglalkozom.